Protestatarii au eliberat carosabilul la Unirii și continuă marșul în centrul Capitalei

Protestatarii au eliberat carosabilul la Unirii și continuă marșul în centrul Capitalei
Protestatarii au eliberat carosabilul la intersecția de la Unirii și continuă marșul pe străzile din centrul Capitalei, scandând "Roșia, Roșia, vine revoluția".
Publicat: 17/11/2013, 21:03
Actualizat: 17/11/2013, 21:03

Protestatarii au eliberat carosabilul la intersecția de la Unirii și continuă marșul pe străzile din centrul Capitalei, scandând „Roșia, Roșia, vine revoluția”.

Manifestanții au plecat de la Unirii, după ce au blocat intersecția aproximativ 15 minute, și au mers mai întâi pe trotuarele de pe bulevardul I.C. Brătianu. Ulterior, protestatarii au intrat pe străzile din Centrul Istoric, pentru a ajunge în Calea Victoriei.

Circulația pe Calea Victoriei a fost blocată de protestatari, aceștia scandând „Roșia, Roșia, vine revoluția”, „Jos guvernul trădător” și „Jos Băsescu, Ponta și Antonescu”.

Jandarmii au format un cordon la intersecția Bulevardului Regina Elisabeta cu Calea Victoriei. Protestatarii au încercat să iasă pe Bulevardul Regina Elisabeta mergând prin strada Eforie, însă și aici au găsit cordoane de jandarmi, astfel că au continuat marșul pe strada Brezoianu, apoi pe strada Anghel Saligny, de unde au ieșit în Splaiul Indepdenței. Ulterior, protestatarii au intrat pe strada din zona fostului sediul al Primăriei Capitalei, ieșind pe Bulevardul Regina Elisabeta, unde au blocat circulația pe ambele sensuri, în zona Parcului Cișmigiu.

Manifestanții care se opun proiectului de la Roșia Montană s-au strâns inițial în zona statuilor de la Universitate, unde au afișat bannere cu mesajele împotriva exploatărilor miniere cu cianuri și a gazelor de șist.

După aproximativ două ore de protest la Universitate, în jurul orei 19.15, protestatarii au plecat spre Palatul Parlamentului. Aceștia au mers pe străzile din Centrul Istoric, după ce au fost opriți de jandarmi să iasă pe Bulevardul Brătianu.

Jandarmii au făcut un cordon pe carosabil, la intersecția bulevardelor Națiunile Unite și Libertății, pentru a-i împiedica pe protestatari să ajungă în Piața Constituției. Protestatarii i-au ocolit însă pe jandarmi, pe trotuare, și au continuat să meargă spre Piața Constituției, blocând Bulevardul Libertății.

Jandarmii i-au somat să elibereze strada, pentru că participă la o adunare publică neautorizată și au încercat să îi oprească în parcarea din Piața Constituției, însă din Bulevardul Libertății aceștia au intrat pe Bulevardul Unirii, blocând circulația.

Protestatarii au ajuns apoi la Unirii și s-au așezat pe carosabil, blocând pentru aproximativ 15 minute circulația atât spre bulevardului I.C. Brătianu, cât și spre bulevardul Corneliu Coposu și Splaiul Independenței.

În timpul protestului în intersecția de la Unirii, jandarmii au format un cordon în jurul manifestanților și le-au cerut să elibereze carosabilul.

Din 1 septembrie, în Capitală și în mai multe orașe din țară, dar și peste hotare au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roșia Montană.

La protestele din celelalte duminici au fost organizate marșuri pe mai multe străzi din Capitală, încheiate la Universitate, la care au participat mii de persoane. De asemenea, opozanții proiectului minier de la Roșia Montană au protestat la sediul Guvernului, al Parlamentului, la Cotroceni, Televiziunea Română și Direcția Națională Anticorupție.

În 10 noiembrie, a 11-a duminică de protest, manifestanții nu au mai mers în marș prin Capitală, ci au organizat în zona statuilor de la Universitate diverse manifestări artistice, incluzând un spațiu de joacă pentru copii, un atelier de creat bannere, o expoziție de fotografie și muzică la instrumente improvizate.

Protestele au început după ce Guvernul a aprobat, în 27 august, proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană, documentul fiind transmis Parlamentului spre dezbatere.

Manifestanții cer interzicerea exploatărilor cu cianuri în România, includerea zonei Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, dar și interzicerea explorărilor și exploatărilor gazelor de șist.

Comisia parlamentară specială a respins, luni, cu 17 voturi „pentru” și două abțineri, proiectul Guvernului pentru exploatarea minieră de la Roșia Montană.

Comisia a considerat, potrivit raportului, că proiectul de lege nu acoperă în mod satisfăcător toate cerințele complexe privind cadrul desfășurării activității de exploatare a resurselor minerale în România și, în consecință, a propus respingerea acestuia. Având în vedere carențele legislației actuale, care nu ține cont de specificul unor proiecte de anvergura proiectului minier în discuție, Comisia a recomandat completarea cadrului legislativ cu măsuri care să stimuleze implementarea unor proiecte miniere de asemenea amploare.

Premierul Victor Ponta declara, după ședința USL în care s-a decis ca proiectul de lege transmis de Guvern să fie respins de către Comisia parlamentară specială, că proiectul minier de la Roșia Montană se va face în baza Legii cadru care urmează a fi elaborată de Legislativ.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Femeia care apără cerul României. Interviu cu tânăra care se asigură că rachetele rușilor nu...
Babasha a dat lovitura după huiduielile pe Arena Naţională! Anunţul oficial care îi va schimba...
FOTO. Cea mai controversată jucătoare WTA din România face ravagii la început de vară! Imagini...
Unde au fugit azi noapte Irinel Columbeanu și Irinuca, direct de la aeroport. Avem imagini...
Ceva se întâmplă în Crimeea: Ucrainenii distrug antiaeriana rusă și par a pregăti terenul pentru...
Pițurcă Jr. a 'încercuit-o' pe voluptuoasa fiică a Andreei Berecleanu! Adio, ICH! CANCAN.RO publică imaginile...
Kate Middleton, total SCHIMBATĂ la primul eveniment public. Detaliul observat de toți: „Fac progrese bune,...
Experiment Observator. Un permis auto fals costă peste 700 de euro. Cum sunt racolaţi pe...
Cea mai frumoasă zi, transformată într-o traumă! Zeci de copii au fost implicați într-un accident,...
Kate Middleton, prima apariție publică de când a fost diagnosticată cu cancer! Prințesa de Wales...
Au încins atmosfera la malul mării. Canicula le-a făcut pe vedete să renunţe la haine
La câți KM schimbi uleiul la cutia automată? Cât costă și care e cel mai...
Inteligenţa Artificială utilizată de Israel în Gaza ajută la reducerea victimelor civile, sugerează un expert
CRIPTOTEREȘTRII s-ar putea afla PRINTRE NOI, NEDETECTAȚI! Cine sunt aceștia?
Obligatoriu la plata cu CARDUL. Lege definitivă în România. Intră în vigoare azi, 16 iunie
Florian Coldea, legături cu mafia albaneză. Documente oficiale
Ce este creatura cu ochi holbați și dinți ascuțiți care a eșuat la mal. A...
Fotografia sfâșietoare de la priveghiul Ancăi Molnar. Fiul de 14 ani, îndurerat lângă sicriu
Gagea și Alexandra, din nou împreună? Cum a fost sărutul din Camera roșie: „Am avut...
Saveta Bogdan, adevărul despre cererea în căsătorie făcută de Gheorghe Turda. Care este, de fapt,...
BANCUL ZILEI. Ștrulă: - Măi Bulă, familia ta din câte persoane e compusă?
Un italian este primul pacient din Europa cu febră Oropouche
×